UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

štvrtok 26. februára 2015

Balkánske rezy




cesto:



5 vajcia


250 g kryštálového cukru

1 dcl vlažnej vody

1 dcl oleja

300 g polohrubej múky

1  prášok do pečiva

Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 

Do toho si primiešame preosiatú múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 37 x 27 cm. 
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 

Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva.



plnka č.1



180 g detských piškôt


okrajky s upečeného korpusu

broskyne z 1 veľkého broskyňového kompótu

1 dcl broskyňovej šťavy

trocha rumovej esencie alebo ½ dcl rumu  (alebo úplne príchuť rumu vynechať a nahradiť to 1/2 dcl broskyňovej šťavy)

 3 lyžice kakaa

50 g postrúhanej čokolády na na varenie

90 g  mletých orechov

džem 
            

1. 
Upečený korpus necháme vychladnúť a okrajky si orežeme do plnky.

2.
Broskyne pretlačíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom, ale nie úplne.

3.
Pridáme k tomu potĺčené piškóty, rozdrobené okrajky, kakao, mleté orechy, postrúhanú čokoládu, broskyňovú šťavu, rum alebo rumovú esenciu a celé to poriadne premiešame.

4.
Korpus namažeme džemom a navrstvíme pripravenú plnku.

5.
Plnku zarovnáme a pripravíme si druhú vanilkovú plnku, ktorú potom natrieme na zarovnanú prvú plnku. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou.


plnka č.2, vanilková :



600 ml mlieka


2 zlaté klasy alebo 2 vanilkové pudingy

5 lyžice kryštálového cukru

200 g Hery alebo masla

1 lyžička vanilkovéj esencie (nemusí byť)

2 lyžice smotanové salko v tube Condé, kupujem v Kauflande (nemusí byť, ale je to potom chutnejšie)

1. Do mlieka dáme cukor a puding, poriadne premiešame a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 1 minútu, odstavíme, puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.


2. Keď nám puding vychladne primiešame do neho maslo, ktoré musí mať tak isto izbovú teplotu, aby sa nám plnka nezrazila a poriadne vyšľaháme. 

3. Nakoniec pridáme salko (tiež izbovej teploty) a ešte došľaháme.






čokoládová poleva:



100 g čokolády na varenie alebo horkej čokolády


25 g cery

1 kávovú lyžičku oleja

Čokoládovú polevu si pripravíme rozpustením čokolády, tuku a oleja nad parou alebo na veľmi jemnom plameni.





2 komentáre:

  1. Som z Ukrajiny. Vynimoc'na chut'. Vymenila som broskine na ananas. Rodyna bola nads'ena lebo nebol prilys' sladky. Srdec'ne diki a vel'a fain chut'oviek.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.