UPOZORNENIE


Žiadam návštevníkov môjho blogu, aby nekopírovali a nešírili zkopírovaný obsah blogu bez môjho vedomia a súhlasu za účelom ďalšieho verejného publikovania Všetky príspevky - texty a fotografie - sú výlučne mojim duševným vlastníctvom a sú chránené v zmysle autorského zákona č.618/2003 Z.z.ZÁKON o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon). Ak si ale chcete recept alebo blog zazdieľať na svoje sociálne siete, hneď pod každým receptom sú ikonky na zdieľanie.

Za pochopenie ďakujem.

piatok 28. apríla 2017

Svieže ananásové rezy



Stále neviete čo upiecť na víkendové mlsanie? Tento veľmi jemný, mäkulinky, ľahučky a svieži zákusok stojí naozaj za vyskúšanie, u nás chutil naozaj všetkým, navyše ho máte hotový raz dva :)




cesto:



5 vajcia

250 g kryštálového cukru

1 dl vlažnej vody

1 dl oleja

300 g polohrubej múky

1  prášok do pečiva



postup:



1.
Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vlažnou vodou a olejom. Po vyšľahaní pridáme do vyšľahaných bielkov. 
Do toho si primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Dôkladne a jemne premiešame. 

2.
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Rozmer plechu 36 x 25 cm. 
---------
Ak cesto šľaháte kuchynským robotom, tak celé vajíčka vyšľaháme na najvyššom stupni s cukrom, pridáme vlažnú vodu a olej. 
Po vyšľahaní pridáme preosiatú múku s práškom do pečiva.

3.
Cesto po upečení a vychladnutí prerežeme na polovicu. Ja používam tento skvelý pomocník, strunový krájač, ktorý kúpite v obchodnej sieti Tescoma alebo na ich značkovom eshope.


Precízne a jednoducho rozkrojí cesto široké až 30 cm, strunovou čepeľou z prvotriednej nehrdzavejúcej ocele, video v praxi si môžete pozrieť - kliknite TU. 
Samozrejme ak máte dva rovnaké plechy a teplovzdušnú rúru, tak si cesto rozdelte na 2 polovice a dajte upiecť naraz na dvoch plechoch.

4.
Pripravíme si plnku.


tvarohovo-šľahačkovú plnka:


500 g mäkký polotučný tvaroh 
3 - 4 lyžice práškového cukru

2 x 250 ml 33% šľahačkovej smotany, čiže pol litra
2 kopcovité lyžice práškového cukru
2 stužovače do šľahačky



Smotanu vyšľaháme s cukrom, asi v polovici šľahania pridáme stužovač do šľahačky a došľaháme. Smotanu šľahám každú zvlášť, potom ich postupne pridám k tvarohu. 

V mise si vymiešame tvaroh s 3-4 lyžicami práškového cukru a po 
častiach do toho jemne vmiešame vyšľahanú šľahačku.

5.
Na rozkrojené cesto natrieme polovicu plnky a poukladáme polovicu nakrájaného odkvapkaného ananásu. Prikryjeme druhou polovicou cesta, natrieme druhou polovicou plnky, na to poukladáme druhu polovicu nakrájaného ananásu a dáme vychladiť, aby sme mali studenú plnku a želatína nám príliš nestekala pri zalievaní.

6.
Pripravíme si ananásové želé na ktoré budeme potrebovať:


ananásové želé:


1 veľký ananásový kompót 

želé na 500 ml tekutiny extra silné s agarom

voda

Želé si pripravíme podľa návodu na obale. 


7.
Okolo plnky si dáme nejaké zábrany s tvrdého papiera alebo alobalu, aby nám želé pri zalievaní ananásu nestekalo. Polotuhým želé zalejeme ananás a koláč dáme vychladiť.





2 komentáre:

  1. Krásny koláčik...niečo pre nás s dcérou, my máme takéto rady.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Evka, takéto svieže ľúbime taktiež a ananásové najviac :)

      Odstrániť

Ďakujem za všetky komentáre, robia mi veľkú radosť. Komentáre sú moderované, čiže objavia sa až trocha neskôr.